Örter och växter

Istället för att proppa våra krämer fulla med tillsatser och kemikalier, som de krämer vi är vana vid att köpa ute i handeln för dyra pengar och som oftast är helt verkningslösa, så vill vi ta vara på växternas fantastiska läkande egenskaper på ett så naturligt sätt som möjligt och tillsätta de i våra hudkrämer.

Här är några av de gamla läkeväxter som vi använder:

 

leaf-228052__180

BJÖRK

Björkblad är ett gammalt nordiskt läkemedel för reumatism och gikt, man bäddade ner sig i dem. Eterisk björkolja ska vara bra att massera på muskelsmärtor, reumatism och artrit, den är även verksam på celluliter och ödem. Björkolja är naturligt antiseptisk och antiinflammatorisk och har en sammandragande verkan på huden. Vi gör vår björkolja själva av späda björklöv som vi plockar på våren och låter dra i ekologisk rapsolja. Vi har björkolja som bas i de flesta av våra hudkrämer.

 

stinging-nettle-765409__180

BRÄNNÄSSLA

Nässla passar alla hudtyper, den är renande och läkande och gör huden mjuk och klar. Brännässlor innehåller bl. a: klorofyll, kiselsyra, garvämnen, mineraler: järn, kalium, kalk fosfor och den är fullproppad med C-vitamin. Brännässlan är sammandragande, stärkande och mjukgörande. Nässelolja och nässelsalva är effektivt mot hudåkommor såsom eksem och psoriasis. Den lindrar även vid lättare brännskador och insektsbett.

 

leaf-167286__180

GROBLAD 

Groblad är en tusenårig gammal läkeväxt och kallades förr för plåsterblad, för sina sårläkande egenskaper. Man har hittat gamla texter där det står beskrivet att den ingick som ingrediens i salva redan under 8oo-talet. ”Gro” är ett gammalt nordiskt ord som betyder just läka. Växten följde även med till Amerika. Den grodde längs vägarna där nybyggarna drog fram och kallades för ”den vite mannens  fotspår” av indianerna, som också lärde sig använda växten som sårmedel. Grobladet innehåller flera olika aktiva ämnen som dödar bakterier, lindrar inflammerad hud och insektsbett.

 

lavender-1117275__180

LAVENDEL

Lavendelväxten har antiseptiska, sårläkande, inflammationshämmande och hudförnyande egenskaper.   Den har en uppmjukande och lugnande effekt på irriterad hud, allergiska utslag, eksem e t c. Växten är även bra mot svamp, insektsbett och brännskador. Redan 1000 år f kr använde man lavendeloljan i Indien mot depression och sömnlöshet. Under 1900-talets början upptäckte man även att oljan i förångad form var särskilt bra mot tuberkulosbakterier, tyfus och streptokocker. Lavendel kan också användas mot insektsbett då insekterna skyr doften som pesten.

 

chamomile-1225712_960_720

KAMOMILL

Kamomill är en läkeväxt som använts sen antiken. Växten sågs som en ”undergörare” och kunde användas för en mängd olika åkommer. Dess substanser med läkande förmåga står beskrivet i gammal medicinsk litteratur från 1600-talet. Kamomill är antiseptisk, har anti inflammatoriska och sårläkande egenskaper. Den är mjukgörande, mild och lugnande på irriterad hud. T ex vid lättare besvär av akne, eksem, klåda, insektsbett, brännskada eller solsveda.

ladys-mantle-432156_960_720

DAGGKÅPA

Namnet Daggkåpa har växten fått pga vattendropparna som samlas i bladets mitt och skattades högt av alkemister en gång i tiden som använde vätskan, ”himmelsvatten” i sina vetenskapliga experiment i sökandet efter ”de vises sten”. Har även kallats ”kvinnans bästa vän”, på grund av sin förmåga att bland annat lindra klimakteriebesvär. 

Daggkåpan mjukar upp torr och känslig hy, men är även bra mot fet hy. Den förebygger rynkor och främjar nybildning av hudvävnad. Den är sammandragande och blodstillande för finnar och andra hudinflammationer och är även bra för narig och sprucken hud på händer och fötter.

 

aloe-vera-678040_960_720

ALOE VERA

Aloe Vera växten är en av världens äldsta  läkeväxter och har länge använts medicinskt både  invärtes och utvärtes genom historien. Den härstammar från Afrika och har sedan spridits i världen. Européerna upptäckte växten och dess medicinska egenskaper under 1000-talet. Aloe Vera har bland annat vårdande egenskaper på hudskador och sårläkning, då den tillför huden fukt och syre. Den är bra mot akne, eksem, psoriasis, insektsbett och mindre brännskador. Den anses vara föryngrande då den stöder nybildandet av celler i de  djupare hudlagren. 

 

stock-photo-achollea-alpina-var-longiligulata-yarrow-yarrow-white-asteraceae-honshu-hokkaido-239751700

RÖLLEKA

Även kallad ”Soldatört” och ” Sårläka”. Den har använts ute på krigsfälten som sårvård då den var både antiseptisk, stillade blodflödet och lindrade sårskador som soldater åsamkat sig i krig. Kineserna förstod redan för 4000 år sedan att röllekan hade läkande egenskaper. Även Linné skrev om hur bönderna använde den färska örten sönderpressad på sår. Växten är bra mot blåmärken och insektsbett.  Om man ska ut i naturen och vill undvika fästingar så är medel med Rölleka bra att smörja in sig med då de skyr lukten som pesten. Den är bra mot led och muskelvärk. Den har även en  inflammationshämmande och stark sammandragande effekt på huden och är även bra mot åderbråck.

 

oilseed-rape-1009407_640

RAPS

Rapsoljan som vi använder som bas i de flesta av örtoljorna till våra hudkrämer har enligt en studie visat sig ha mycket goda lindrande och mjukgörande effekter på torr, skorpig, irriterad och inflammerad hud. Oljan är rik på E-vitamin, en naturlig antioxidant som är bra för hudcellerna.  Det är en halvfet olja som absorberas snabbt in i huden

 

red-clover-351000_640

RÖDKLÖVER

Rödklöver har ett mycket rikt näringsinnehåll som består av lättupptaglig protein och även ett hormon som liknar östrogen. Ett tillskott som kan lindra klimateriebesvär.

Förr i tiden under svält, maldes rödklöver ner till ett mjöl på grund av  sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Rödklöver är antiinflammatorisk och motverkar infektioner och värk vid till exempel artrit och är allmänt stärkande för hela kroppen. Den har rengörande och antioxidanta egenskaper och är väldigt bra mot eksem och problemhud.

 

coconut-1125_640

KOKOSNÖT

Kokosnöten är ju ingen svensk växt men likväl är den fantastisk med ett brett användningsområde. Kokosoljan som utvinns ur nöten, och som vi använder i våra produkter, är fylld med nyttigheter både för invärtes och utvärtes bruk. Den är mjukgörande och återfuktande. Oljan är bra mot hudbristningar, blöjeksem, svamp, hudinfektioner,  eksem, psoriasis, lindrar klåda från mindre utslag, minskar rynkor och fläckar. Man kan använda den på torra och nariga läppar, armbågar och fötter, smörja in sig efter duschen, ha den som ansiktskräm och även hårinpackningar.  Listan är  oändlig.

 

butterfly-196745_640

RINGBLOMMA

Växten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och Iran. Den spreds norrut med klosterväsendet under medeltiden. Hela växten går att äta.  Blomman har till exempel använts som falsk saffran. De gamla grekerna använde växten för att smaksätta och garnera maten. Men även som medicinalväxt och i trollformler. Egyptierna betraktade växten som en ungdomsbevarande ört.

Själva blomman har sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Bra mot hud och läppsprickor, lättare eksem och brännskador. Den är sammandragande, rengörande och ger näring till huden.

 

berries-693901_640

HAGTORN

Hagtorn kan bli upp till 600 år gammal. Växten har en lång historia bakom sig som medicinalväxt. Den anses vara bra mot hjärtat och motverkar andfåddhet och trötthet. Den har mest använts i Mellaneuropa som medicin. Växten har även positiva egenskaper vid användning utvärtes. Den är cirkulationsfrämjande, utvidgande av blodkärl på grund av dess innehåll av flavonoider. Den är även bra mot torr och fnasig hud.

 

pine-needles-1110331_640

GRAN/TALL

Trädet växer i hela Sverige. Förr använde man kådan från tallen som tuggummi då munhålan hölls fri från karies och inflammationer.

Den är antibaktriell och innehåller dessutom vitaminer.  Trädet är en av de viktigaste vilda växterna vid en överlevnadssituation. Den är rik på C-vitamin, antioxidanter, kalium, kalcium, magnesium, zink och järn.

Växten har använts både invärtes och utvärtes genom tiderna.  Den hämmar svamp, ökar blodcirkulationen och är värmande. Bra att använda både i fotbad och i fotskrubb.

 

flowers-474748_640

VALLÖRT

Vallörten har använts som medicinalväxt ända sen forntiden mot inflammationer.  Växtens rot användes förr som  läkemedel för många olika sjukdomar och utvärtes mot benbrott,  svårläkta sår, värk i leder och muskler, eksem, akne, brännskador och skavsår. Den används fortfarande idag inom alternativmedicin och även i hudprodukter, speciellt roten, då den innehåller allantoin som är sammandragande, fuktighetsbevarande, uppmjukande och bra mot rynkor. Den passar till alla hudtyper, men fungerar extra bra mot akneskadad hud.